Α2. Άνθρωπος και Άνθρακας


Ο άνθρακας ή αλλιώς κάρβουνο ήταν γνωστός από την αρχαιότητα και η εκμετάλλευσή του ως καυσίμου είχε ξεκινήσει ήδη στην Κίνα -φυσικά- πολύ πριν ανακαλύψουν τις ιδιότητές του στην Ευρώπη, αν και θεωρείται πιθανή η χρήση του από τους αρχαίους Ρωμαίους. Η εξόρυξή του τοποθετείται πρώτα στην Αγγλία του 13ου αιώνα, ωστόσο μέχρι τις αρχές του 18ο αιώνα η χρησιμοποίησή του παρέμενε περιορισμένη κυρίως στην οικιακή θέρμανση.

Όταν έγιναν ευρέως γνωστές οι ιδιότητές του, ακολούθησαν οι εφευρέσεις στις οποίες μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (ατμομηχανές) οπότε αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση και εντατικοποιήθηκε η εκμετάλλευσή του. Ο συνδυασμός αυτός, σηματοδότησε την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης[1] και ο άνθρακας έγινε ο νέος χρυσός.

Η εξόρυξη του άνθρακα είναι συνυφασμένη με την εκμετάλλευση της εργασίας των ανθρακωρύχων σε εξαιρετικά επικίνδυνες -με πολλούς τρόπους- συνθήκες και της μεγάλης ιστορίας των εργατικών αγώνων τους σχεδόν από το 1800[2] σε Βρετανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Καναδά, Χιλή και ΗΠΑ. Ανθρακωρύχοι πέθαιναν εγκλωβισμένοι σε πτώσεις των τοιχωμάτων των ορυχείων, από ασφυξία, δηλητηριάσεις και εκρήξεις από τις αναθυμιάσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από ταινίες εποχής όπου εμφανίζονται να έχουν μαζί τους στις στοές κλουβιά με καναρίνια ώστε να αντιλαμβάνονται τις διαρροές δηλητηριωδών αερίων.  

Ενδεικτικό -αν και δεν επρόκειτο για ανθρακωρυχείο- των κινδύνων για τους εργαζόμενους κάτω από την Γη είναι το ατύχημα στο ορυχείο Σαν Χοσέ του Κοπιαπό, Χιλή το 2010, όπου 33 άτομα παγιδεύτηκαν σε βάθος 700 μέτρων και τα οποία διασώθηκαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά και με την χρήση κάθε διαθέσιμης τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Επίσημες στατιστικές καταγράφουν 6.027 θανάτους σε ανθρακωρυχεία της Κίνας το 2004 και περίπου 30 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ[3].

Ο άνθρακας είναι λοιπόν διαχρονικά συνδεδεμένος με θανάτους ανθρώπων κάτω από την Γη και στην συνέχεια πάνω σε αυτήν. 


[1]  Encyclopædia Britannica http://www.britannica.com/EBchecked/topic/122863/coal (22.5.2013)

[2]  Podobnik, Bruce, 2006, Global Energy Shifts, Philadelphia, PA, Temple University Press, σελ. 40, http://books.google.gr/books?id=UZa2qle9GJgC&pg=PA40&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false και http://lccn.loc.gov/2005043943 (22.5.2013) 

Advertisements

Comment here....

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s