Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ωφελεί τις επιχειρήσεις – Μπαν Κι-μουν Γ.Γ. ΟΗΕ


21 Οκτωβρίου 2013

Δουλειά μου, ως Γενικού Γραματέα του ΟΗΕ, είναι να αγωνίζομαι για έναν ασφαλή και ειρηνικό κόσμο. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση απειλών, όχι μόνο για όσους κατοικούμε τον πλανήτη σήμερα αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.

Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια κοινότητα από αυτήν της κλιματικής αλλαγής. Αντιπροσωπεύει έναν σαφή κίνδυνο για όλους εμάς εδώ και τώρα αλλά και στα επόμενα χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη και μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχουμε επιτύχει στην μείωση της φτώχειας. Αποτελεί κίνδυνο για τις οικονομίες, μεγάλες και μικρές και για την σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αυξάνει τους κινδύνους για μειωμένες διατροφικές προμήθειες στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και μπορεί να απειλήσει την ειρήνη.

Επισκεπτόμενοι την Ανταρκτική με την σύζυγό μου, Yoo Soon-taek, είδαμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για το λιώσιμο των παγετώνων.
Visiting Antarctica with my wife, Yoo Soon-taek, we saw first-hand the effects of climate change on melting glaciers.

Χωρίς την λήψη επειγόντων μέτρων, ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά υπερθέρμανσης περισσότερων από 2 βαθμούς κελσίου πάνω από τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα -το σημείο όπου οι πλέον επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναμένονται να πραγματοποιηθούν.

Το περασμένο μήνα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην έκθεσή της ανέφερε οτι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον παγκόσμιο κύκλο των υδάτων, γεγονός που οδηγεί σε μη-κανονικές βροχοπτώσεις, περισσότερες πλημμύρες και περισσότερες ξηρασίες. Η έκθεση σαφώς κατέδειξε οτι η ανθρώπινη επίδραση στο κλιματικό σύστημα είναι πλέον εμφανής στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Είναι εξαιρετικά πιθανό η ανθρώπινη επίδραση να υπήρξε η κυρίαρχη αιτία της παρατηρούμενης υπερθέρμανσης από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Αυτό είναι βαθιά ανησυχητικό. Ωστόσο πολύ συχνά ένα σημαντικό γεγονός χάνεται μέσα στον φόβο• η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μας.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς εργασίες, να βελτιώσουμε την δημόσια υγεία, να ενισχύσουμε τις γυναίκες και να προστατεύσουμε το περιβάλλον με φωτισμένη δράση για την κλιματική αλλαγή. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα επιτεύγματα του αύριο. Οι τεχνολογίες, οι πολιτικές και οι πρακτικές που έχουμε τώρα στα χέρια μας μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση και στην κλιμάκωση του κλιματικού μετριασμού και προσαρμογής, σήμερα.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να πρωτοπορήσουν με το παράδειγμά τους στους τομείς της βιομηχανίας και των δικτύων. Οι βιομηχανικοί ηγέτες μπορούν να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές ανάγκες τους, ενώ θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η σωστή πράξη που πρέπει να κάνουμε και πιστεύω ακράδαντα οτι τα αποτελέσματα στο τέλος θα είναι εμφανή. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και από την χρήση καθαρής και αποτελεσματικής ενέργειας. Η δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και η παροχή έξυπνων υπηρεσιών για το κλίμα, είναι προνοητική επιχειρηματικότητα.

Η ενέργεια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε όλον τον κόσμο, σχέδον ένα στα πέντε άτομα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Περισσότερο από το διπλάσιο αυτού του μεγέθους -2,8 δισεκατομμύρια ή 40% του πληθυσμού της γης- βασίζονται στο ξύλο, στο κάρβουνο, στα ζωικά και φυτικά απόβλητα ή σε άλλα στερεά καύσιμα για το μαγείρεμα και την θέρμανση.
Η αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον είναι τεράστια, τόσο όσο και στην υγεία και στον χρόνο των ανθρώπων.

Όσοι από μας δεν έχουν πρόσβαση στην σύγχρονη ενέργεια, συχνά την σπαταλούν -εν γνώσει ή εν αγνοία τους. Πρέπει να χρησιμοποιούμε την ενέργεια πιο αποτελεσματικά και να επικεντωθούμε σε καθαρότερες, χαμηλού άνθρακα λύσεις και να εξοικονομήσουμε πόρους και χρήματα στην πορεία.

Κατά την πτήση πάνω από την Λίμνη Μαρόβο, Νησιά Σολομώντος το 2011, είδα τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών, της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στην περιοχή.
Flying over the Marovo Lagoοn, Solomon Islands, in 2011, I saw the effects of deforestation, climate change and natural disasters on the area.

Διαπιστώνουμε πρόοδο. Η επένδυση στην καθαρή ενέργεια έχει τετραπλασιαστεί στην διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και τον περασμένο χρόνο είδαμε δραματική μετατόπιση στην ισορροπία των επενδύσεων ανανεώσιμης ενέργειας.

Η ανάπτυξη των αγορών ανανεώσιμης ενέργειας την περασμένη δεκαετία έφερε επίσης τεχνολογικές βελτιώσεις και μειώσεις του κόστους, τα οποία σημαίνουν οτι τα έργα μπορούν να παράγουν ελκυστικές αποδόσεις. Οι επενδυτές ανοίγουν νέες αγορές, διευκολύνοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα και υποστηρίζοντας επιχειρηματίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου η ζήτηση για ανανεώσιμη ενέργεια για όλους είναι μεγαλύτερη.

Οι ευκαιρίες αφθονούν. Για να τις εκμεταλλευτούμε, πρέπει να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας. Όσο περισσότερο καθυστερούμε, τόσο μεγαλύτερο το κόστος -για τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις, τις οικονομίες και τον πλανήτη. Όσο συντομότερα δράσουμε, τόσο περισσότερο θα επωφεληθούμε.

Για να προσθέσω δυναμική, έχω προσκαλέσει ηγέτες του κόσμου και ηγέτες των επιχειρήσεων και των κοινωνιών πολιτών, σε Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα τον επόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε την θέληση για νομικά δεσμευτική συμφωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή μέσα στο 2015, να διατυπώσουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να πυροδοτήσουμε έναν αγώνα προς την κορυφή στην κλιματική δράση.

Απευθύνω έκκληση προς όλους να ηγηθούν στην κλιματική αλλαγή. Δράστε αποφασιστικά όσο ακόμα μπορούμε. Πρόκειται για το καλό του πλανήτη και το καλό των επιχειρήσεων.

Περισσότερα στο UN’s work on climate change.

ΠΗΓΗ: Ban Ki-moon Secretary-General of the United Nations at United Nations (LinkedIn)

Advertisements

Comment here....

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s