Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στην Πολωνία


cop19_533_press

Στην Βαρσοβία, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, η 19η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών του Πρωτοκόλλου του Κυότο (COP19/CMP9) της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).
Υπό την σκιά της κλιματικής και ανθρωπιστικής καταστροφής στις Φιλιππίνες από τον τυφώνα Χαϊγιάν, χιλιάδες εκπρόσωποι από τις χώρες μέλη του Πρωτοκόλλου του Κυότο μετέχουν στην Διάσκεψη που θα συνεχιστεί μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στο Εθνικό Στάδιο της πόλης.
Ο απεσταλμένος των Φιλιππίνων Ναντέρεφ Σάνο, αναλύθηκε σε δάκρυα στην διάρκεια της ομιλίας του, ενώ ανήγγειλε οτι, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες συμπατριώτες του, θα απέχει από την τροφή στην διάρκεια της διάσκεψης, “μέχρι την ανάδειξη ουσιαστικού αποτελέσματος”, περιλαμβανομένου ενός Πράσινου Κλιματικού Ταμείου, το οποίο θα καταβάλει πόρους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Οι σύνεδροι χειροκρότησαν όρθιοι τον Σάνο.

Ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους 2°C, μοιάζει όλο και πιο ανέφικτος, δεδομένου οτι, όπως τόνισε και η Εκτελεστική Γραμματέας του UNFCCC Κριστίνα Φιγκέρες στην εισαγωγική ομιλία της, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει πλησιάσει (και σε κάποιες περιπτώσεις έχει αγγίξει) τα 400 ppm (σωματίδια ανά εκατομμύριο). Το μέγεθος ερμηνεύεται σε 400 σωματίδια CO2, σε κάθε εκατομμύριο σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αέρα, το υψηλότερο μετά το 1958. (Α3)

Το περισινό πλήγμα των ανατολικών πολιτειών των ΗΠΑ από τον τυφώνα Σάντυ και οι καταστροφές από τον τυφώνα Μπόφα στις Φιλιππίνες και πάλι, θεωρούνται ως ενδεικτικές καταστροφές που απειλούν την γη και τους κατοίκους της όσο δεν μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) τα οποία ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. 
Ο Ναντέρεφ Σάνο τόνισε: “Μπορούμε να επανορθώσουμε. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την παραφροσύνη εδώ και τώρα.”

Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για την μείωση των εκπομπών GHG, ωστόσο είναι οι μη ανεπτυγμένες φτωχές χώρες αυτές που υφίστανται τις συνέπειες της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών, καταχρηστικά και σύμφωνα με παλαιότερες συνθήκες που δεν έχουν αναθεωρηθεί, περιλαμβάνονται κάποιες από τις πλέον βιομηχανικά ανεπτυγμένες ρυπογόνες χώρες διεθνώς, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας Μάρσιν Κόρολετς ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Διάσκεψης, κάλεσε σε συλλογική δράση όλους τους συμβαλλόμενους. “Μια χώρα ή μια ομάδα δεν μπορεί να κάνει την διαφορά… όμως ο καθένας μπορεί να προσφέρει κάποιο συστατικό του φαρμάκου”, είπε, επαναλαμβάνοντας στην πραγματικότητα την πάγια έμμεση μομφή προς τις ομάδες χωρών οι οποίες δεν μετέχουν στις συμφωνίες και στους περιορισμούς.

Η ίδια η Πολωνία εξάλλου, βρίσκεται πολύ ψηλά στους δείκτες εκπομπών, ενώ έχει απαιτήσει από την ΕΕ να της παρασχεθεί περισσότερος χρόνος από τις άλλες χώρες μέλη, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους στόχους 20/20/20. (Γ3)

Είναι γνωστό όμως και στο πρόβλημα της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής γίνεται τραγικά προφανές, οτι οι οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες, σπανίως -αν όχι ποτέ- συμπίπτουν με τα ανθρώπινα συμφέροντα και τις ανθρώπινες ζωές.

Στο δελτίο τύπου της Διάσκεψης για την αναγγελία της έναρξης των εργασιών, η UNFCCC “καλεί τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τους βασικούς λόγους κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, επιχειρηματικότητας και κοινωνίας και να σημειώσουν πρόοδο προς μια επιτυχή, παγκόσμια κλιματική συμφωνία το 2015”, οπότε και είναι προγραμματισμένη η Διάσκεψη στο Παρίσι όπου αναμένεται να συμφωνήσουν στην μείωση των εκπομπών τους και οι αναπτυσσόμενες χώρες. (Γ2)

Advertisements

Comment here....

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s