2014: Έτος Κλιματικής Δράσης – Μπαν Κι-μουν


ban ki moon snow

   10 Δεκεμβρίου 2013                    

«Η μεγάλη ιδέα μου δεν είναι καινούργια. Ούτε είναι με την ευρύτερη έννοια, δική μου. Είναι όμως μια ιδέα που θα αποτελέσει κύριο στόχο μου για τον επόμενο χρόνο και στην οποία πιστεύω βαθιά.

Το 2014, πρέπει να μετατρέψουμε την μεγαλύτερη συλλογική πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, την κλιματική αλλαγή, στην μεγαλύτερη ευκαιρία για κοινή πρόοδο προς ένα βιώσιμο μέλλον. Η επόμενη, είναι η χρονιά για κλιματική δράση.

Δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε περισσότερο. Οι ελπίδες μας για εξάλειψη της φτώχειας, την επίτευξη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας μέχρι το 2015 και η εφαρμογή της φιλοδοξης ατζέντας ανάπτυξης πέρα από το 2015, στηρίζεται στην στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης τώρα. Το κόστος της αδράνειας θα αυξηθεί.

Οι χώρες έχουν συμφωνήσει να οριστικοποιήσουν μια φιλόδοξη νομική συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2015. Αλλά υπάρχει μεγάλη ανηφόρα μπροστά μας και το 2014 μια καίρια χρονιά για την παραγωγή δράσης και δυναμικής που θα μας ωθήσει προς τα εμπρός.

Οι πάγοι λειώνουν, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται -είμαστε τα πρώτα ανθρώπινα όντα που ανέπνευσαν ποτέ αέρα με 400 σωματίδια ανά εκατομμύριο (ppm) διοξειδίου του άνθρακα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα -κύματα καύσωνα, πλημμύρες, ξηρασίες και τροπικοί κυκλώνες-είναι πιο συχνά και έντονα.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μεκρύτερα από την πρόσφατη καταστροφή στις Φιλιππίνες. Σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν και φοβούνται την οργή ενός υπερθερμαινόμενου πλανήτη.
Η επιστήμη είναι σαφής. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η κυρίαρχη αιτία της κλιματικής αλλαγής. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε την φύση.

Εκφράζω την βαθιά μου ανησυχία οτι η κλίμακα δράσης μας δεν είναι επαρκής για να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, το σημείο στο οποίο αναμένεται να συμβούν οι πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος επειδή διακρίνω οφέλη σε πολλαπλά μέτωπα προς ένα μέλλον χαμηλού άνθρακα. Πολλές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες, γυναίκες, νέοι και τοπικοί ηγέτες, καινοτομούν και επεξεργάζονται λύσεις.

 mongolian tent-solar

Ηλιακός συλλέκτης – παραδοσιακή σκηνή της Μογγολίας

 Νέα προγράμματα για βιώσιμες πόλεις και κλιματικά έξυπνη γεωργία, ήδη αποδίδουν οφέλη. Πολλές πρωτοβουλίες εργάζονται για την μείωση των εκπομπών και την ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ ενισχύουν την ανθεκτικότητα. Χώρες και εταιρίες, αντιλαμβάνονται τα οικονομικά πλεονεκτήματα από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η παγκόσμια απαίτηση για καθαρή ενέργεια, όπως η ηλιακή και η αιολική, συνεχίζει να αυξάνεται αισθητά και οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Γνωρίζουμε οτι είναι δυνατόν να περιορίσουμε το κενό των εκπομπών. Πρέπει να χτίσουμε σε αυτήν την δυναμική.

Για να επιτύχουμε τον ευρείας κλίμακας μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την σταθεροποίηση του κλίματος, οι χώρες χρειάζεται όχι μόνο να απευθύνουν τα σωστά πολιτικά μηνύματα αλλά επίσης να θέσουν πιο τολμηρούς στόχους. Η κλιματική χρηματοδότηση είναι επένδυση στο μέλλον. Δεν πρέπει να γίνει όμηρος βραχυπρόθεσμων οικονομικών εκτιμήσεων.

Τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Μπορούμε ταυτοχρόνως να μειώσουμε τις εκπομπές και να φωτίσουμε αγροτικές κλινικές και σχολεία, να ενδυναμώσουμε τοπικές επιχειρήσεις και να τονώσουμε τις οικονομίες. Η καθολική πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να ωφελήσει την υγεία των ανθρώπων και να προωθήσει την ισότητα των φύλων. Μπορούμε να ανοίξουμε νέες αγορές, να δημιουργήσουμε αξιοπρεπείς εργασίες και να σχεδιάσουμε βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητο να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη απαίτηση για ενέργεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά δεν μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τους ιδιωτικούς πόρους χωρίς δημόσια κίνητρα. Η έξυπνη δημόσια χρηματοδότηση μπορεί να ενθαρρύνει τοπικές και διεθνείς ιδιωτικές επενδύσεις. Οι επενδυτές και οι εταιρείες χρειάζεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον δημόσιο τομέα.

 geothermal iceland

 Εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία

 Θα συγκαλέσω Κλιματική ΣύνοδοΚορυφής στην Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, μια ημέρα πριν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αυτή η Σύνοδος έχει ως στόχο τις λύσεις και όχι τις διαπραγματεύσεις. Έχω προσκαλέσει όλους τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων, μαζί με διοικητές επιχειρήσεων και χρηματοδοτών, αυτοδιοίκηση και ομάδες πολιτών.

Ζητώ από όλους εκείνους που θα έλθουν να φέρουν τολμηρές και νέες ανακοινώσεις και δράσεις. Τους ζητώ να φέρουν τις μεγάλες ιδέες τους.

 Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενεργοποίηση της πολιτικής θέλησης, την κινητοποίηση των οικονομικών επενδυτών, τους επιχειρηματικούς ηγέτες με επιρροή και τους ανθρώπους που κινητοποιούν οπουδήποτε, να κάνουν ότι μπορούν.

Το να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι μια μεγάλη ιδέα για την επόμενη χρονιά. Αλλά είναι επίσης μεγάλη ιδέα για το μέλλον -της ανρθωπότητας και του πλανήτη μας. Είναι μια σπουδαία ευθύνη στις πλάτες μας αλλά πιστεύω ακράδαντα οτι ο καθένας μας μπορεί να εντείνει τις προσπάθειές του και καταστεί ηγέτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην οικοδόμηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους μας.

Οι μελλοντικές γενιές θα κρίνουν την δράση μας σε αυτό το ζήτημα. Το 2014, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Ας το κάνουμε.»

Photo: United Nations

Σημείωση: Το άρθρο αυτό αποτελεί μέρος μιας ενότητας του LinkedIn στην οποία οι επονομαζόμενοι Influencers (”άνθρωποι που επηρεάζουν” σε ελεύθερη απόδοση), επιλέγουν μια μεγάλη ιδέα που θα διαμορφώσει το 2014.

Απόδοση για το climatechangeplanetwomaneveryday

Advertisements

Comment here....

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s